top of page

Min förlossningsberÀttelse

Uppdaterat: 16 apr.

Den 19 maj 2023 kl 17:45 födde jag mitt tredje barn hemma i vardagsrummet. Min vÀn och hennes tvÄ barn hade precis Äkt hem efter att vi umgÄtts hela dagen. Min man kom hem i samma stund som dem Äkte och vi satte oss i kvÀllssolen för att smÄprata om dagen. Jag var trött i kroppen men kÀnde mig samtidigt pÄfylld av energi . Jag satt i solstolen och lutade mig tillbaka med benen pÄ höglÀge för att vila mina trötta ben efter en lÄng dag. I samma sekund som jag lutar mig tillbaka kommer en sammandragning som Àr lite mer intensiv Àn de jag haft tidigare (pÄ grund av överanstrÀngning).

Min man stannar upp och frÄgar om det Àr igÄng!? Sammandragningen gick över lika snabbt sÄ jag svarar att jag inte riktigt vet och jag gÄr pÄ toaletten för att kissa (en full blÄsa kan ocksÄ skapa sammandragningar) Ingen blödning eller slempropp som skulle indikera pÄ att det var igÄng.

Min man valde att ringa sina förÀldrar och be dem köra ner för sÀkerhets skull dÄ de har en 45 minuters bilfÀrd.

Jag gick och lade mig pÄ soffan och sÀger till min man att det nog ÀndÄ Àr lite onödigt att de kommer. Ingenting hÀnder sÄ jag ber min man att ringa hans förÀldrar och be dem vÀnda dÄ det inte hÀnt nÄgot mer pÄ ca 10 minuter. (Mina tidigare förlossningar har alltid varit otroligt tydliga med nÀr de Àr igÄng)

Han ringer sin pappa som redan sitter i bilen och i samma sekund som han ska sÀga att det verkar vara falskt larm sÄ fÄr jag en sÄdan kraftig vÀrk sÄ bÄde jag och min man förstÄr att nu drar det igÄng!! Det drog igÄng med full kraft, sÄ jag ropar till min man att be dem att gasa pÄ för det hÀr kommer gÄ undan.

Jag ringer mina barnmorskor direkt och berÀttar lÀget och ber dem komma.

Jag fÄr verkligen fokusera pÄ att inte fÄ panik dÄ smÀrtan accelerera och det Àr inte mycket eller lÄnga pauser. Jag ligger pÄ soffan med slutna ögon, andas in genom nÀsan och pustar ut genom munnen. I vÀrkarna hummar jag och gungar pÄ benen för att slappna av i kroppen.

Min stora pojke kommer och undrar vad det Àr med mig och i en vÀrkpaus berÀttar jag lugnt för honom att lillebror Àr pÄvÀg och jag mÄste andas sÄ som jag gör för att hantera smÀrtan. Han svara lugnt -Okej mamma, jag ska andas med dig sÀger han med stolthet och sÄ andas han och Àr vid min sida. Mitt mamma hjÀrta fylldes av sÄdan glÀdje och kÀrlek för hans fina stöd.

Han hjÀlper sedan till att fylla poolen sÄ min man kan packa ihop det sista innan farfar kommer. Strax innan de Äker sitter mina bÄda pojkar hos mig och Àr exalterade över vad som ska ske. Liggandes pÄ soffan pussar jag dem hejdÄ och hör dem lÀmna huset. Jag kÀnner starkt att jag behöver komma i den varma poolen för det Àr sÄ intensivt nu och jag förstÄr att mina barnmorskor troligen inte kommer att hinna. Den ena barnmorskan utgÄr frÄn Lund och den andra frÄn Malmö sÄ de hade ca 60 minuter bilfÀrd.

Jag landar i poolen med min mans hjÀlp. Det varma vattnet fÄr mig att slappna av och jag provar lite olika stÀllningar för att till slut ligga halvt pÄ sidan nÀr krystvÀrkarna kommer. KrystvÀrkarna var otroligt kraftfulla och jag kÀnde hur processen gick framÄt. Jag visualiserade mitt barn hur han succesivt trÀngde ner och att jag snart skulle fÄ upp honom pÄ bröstet. Jag kÀnde hur huvudet pressades ner och till slut var huvudet ute. Allting gÄr sÄ fort och min man förbereder för att hjÀlpa till att ta emot honom och i nÀsta krystvÀrk drar jag upp mitt barn pÄ bröstet och han tar sitt första andetag i min famn med ett skrik.

1 minut senare kliver min ena barnmorska in genom dörren och möts av tvÄ lite chockade förÀldrar och bebisskrik. Hon kliv er in med sitt lugnt och checkar av sÄ vi mÄr bra.

I bakgrunden spelas min musik lista som jag förberett, gardinerna Àr fördragna, lavendeloljan doftar frÄn min diffuser, min man och mina barnmorskor Àr hos mig. Allt Àr sÄ lugnt runtomkring och jag ligger kvar i poolen för att bara ta in och landa i att han ligger pÄ min bröstkorg. Mina tÄrar rinner lÀngs min kind och jag kÀnner sÄdan enorm tacksamhet. DÀr ligger vi en god stund, jag och min nyfödda bebis tÀtt intill och bara njuter.


Förlossningen gick otroligt snabbt och frÄn första vÀrken till att han var ute tog det 1 h och 15 minuter ca. SmÀrtan var otroligt intensiv dÄ det inte var nÄgra lÄnga pauser men jag kÀnde mig ÀndÄ lugn och trygg hela vÀgen.

Vi hade aldrig hunnit in till sjukhuset dÄ barnen var hemma och det Äkte bara en kort stund innan lillebror föddes.

Det var en planerad hemförlossning tillsammans med Föda i SkÄne och jag Àr enormt tacksam för att jag gjorde det!! KÀnda ansikten, deras kunskap och trygghet som dem förmedlade var oslagbar! Trots den intensiva smÀrtan sÄ var detta det mÀktigaste jag har upplevt. Jag kÀnde mig stÀrkt, kÀnde tillit till kroppen, till lugnet runtomkring och att det var pÄ mina villkor.


Tack för att du ville lÀsa min förlossningsberÀttelse. Om det Àr nÄgot du undrar över sÄ fÄr du gÀrna höra av dig!

VĂ€rme Jennica


27 visningar1 kommentar

Senaste inlÀgg

Visa alla
InlÀgg: Blog2_Post
bottom of page