top of page

Kemikaliebanta för dig & din bebis

Uppdaterat: för 23 timmar sedan

Barnet får ett visst skydd från moderkakan. Den fungerar som en barriär mellan mamman och barnet och ska bland annat se till att gifter inte kan passera, men den skyddar inte barnet från allt. 

Minska på kemikalier under graviditeten

Din hud är ett absorberande organ som också är kroppens största! Mycket av det du applicerar på huden upptas av kroppen. Du ska inte behöva vara kemist för att förstå en innehållsförteckning, då är den troligen inget som varken kroppen eller miljön mår bra av.

Nedan kommer lite tips på vad du kan göra för att kemikaliebanta hemma. Kom ihåg ta lite i taget så det inte blir övermäktigt. Du är inte mer än människa och kan inte vara perfekt. Så gör det du kan med det resurser och den ekonomi du har. 

 • Undvik parfym, vill du parfymera dig rekommenderar jag att du köper Young Livings eterisk olja som är rena och fria från kemikalier. 

 • Köp ekologisk och alumminiumfri deo. Att svettas är kroppens naturliga sätt att göra sig av med toxiner och annat. Bättre är det då att låta svetten komma ut och hanterat problemet med odör på ett annat sätt genom att tvätta dig i armhålan regelbundet och använda en naturlig deodorant. Du finner ekologiska och naturliga deodoranter på jordklok.se 

 • Undvik att färga håret under graviditeten då det inte finns forskning på hur mycket barnet tar upp kemikalierna från hårfärgerna. Vill du färga håret rekommenderar jag Radico 100% ekologisk hårfärg. En förpackning räcker till några färgningar beroende på hur långt hår du har. 

 • Börja ekostäda för att minska kemikalierna i rengöringsmedel, tips är att följa @ekotipset på instagram eller köpa hennes bok. Det du behöver är ättika, bikarbonat och såpa. Sedan kan du städa hela hemmet!

 • Handtvål, rengöring till golv och tvätta med Källans linoljesåpa, finns både som 1 och 5 liters. Köper du 5 liters så köp gärna med en pump för lättare användning. Dem säljer även Naturtvål som funkar för både kroppen och som schampo. Min personliga favorit är Naturtvål -Ringblom & Kamomill 

 • Smörj ansiktet med Dr Sannas Multikräm eller några av hennes andra produkter. Dryga och naturliga!

 • Dr sannas Solskydd för både dig och ditt barn. Produkterna finner du hos Dr Sannas.se

 • Tvätta bort sminket med återanvändbara pads och lite kokosolja. Padsen finns på jordklok.se 

​​

Till bebis

 • Tvätta alla nya kläder, gosedjur, filtar och sängkläder. De kan innehålla rester av de kemikalier som används vid tillverkningen av tyget eller för att undvika skrynklor vid transporter.

 • Köp gärna naturligt material så som bomull, linne och ull som bör vara närmast huden. Bomull och ull är värmande så det passar perfekt att använda under vinterhalvåret. Medan linne kan vara skönt under sommaren då det är tunt och skyddar mot solen. Alla tre material andas så kroppen kan hålla temperaturen bättre och inga plastartiklar släpps ut under tvätt och användning. 

 • Köp begagnat där kemikalierna tvättats/luftats bort och du sparar pengar. Du finner begagnat på blocket, marketplace (FB) och tradera. 

 • Om du behöver en salva till röd rumpan, röda och torra kinder under vintern eller sårig näsa under förkylningstider så rekommenderar jag Weleda calendula nappy change cream

 • Medela Purelan lanolinkräm för ömma bröstvårtor

 • Duschtvål Källans naturtvål 

 • Naty ekologiska blöjor, utan blekningsmedel och plast närmast huden.  Du slipper röd och sårig rumpa som det annars blir av "vanliga" blöjor du köper i en livsmedelsaffär. Och då behöver du oftast både puder och salvor för att vårda huden som också innehåller kemikalier. 

 • Kombinera tygblöjor med vanliga blöjor. Personligen använde vi allt-i-ett-blöjor med knappar då vi upplevde att det samlas massa ludd i kardborren. Men det är en smaksak! Blöjan växer tillsammans med barnet då man reglerar med knapparna. Vi hade ca 20 tygblöjor från lite olika märken och vi hade tygblöjor dagtid och sedan ekoblöjor på natten. Prova er fram! Skrolla ned och läs mer om tygblöjor. Finns även att köpa begagnade på tradera, blocket och marketplace. ​​

 • Undvik sköljmedel. De innehåller många hormonstörande kemikalier som är skadligt för både dig, din bebis och miljön. Gör egen på ättika och eterisk olja. Se tips nedan. 

 • Vädra ny madrass, barnvagn, babyskydd  mm i några dagar som luktar "kemiskt" innan bebis använder det. Eller köp begagnat, skonsamt för både plånbok och miljö!


Tvättlappar

Du kan köpa tvättlappar på RUSTA eller IKEA.

Gör såhär:

 1. Vik ihop några tvättlappar och lägg i en matlåda i glas.

 2. Koka upp vatten och häll i.

 3. Om du vill kan du hälla i lite kokosolja för mjukare rumpa eller några droppar såpa. Sköljmedel

Du behöver

• Ättika 24% 1 dl eller ättikssprit 12% 2 dl

• Vatten, 4 dl (vid 24%-ig ättika) eller 3 dl vatten (vid 12%-ig ättikssprit)

• Eko eterisk olja, ca 10 droppar. (Går bra att utesluta)


Gör såhär

1. Blanda alla ingredienser i en flaska.

2. Häll ca 2 msk av sköljmedlet i sköljmedelsfacket och tvätta som vanligt.

3. Klart! 

Skaka flaskan före varje dosering om du tillsatt eterisk olja.

Kläderna kommer inte lukta ättika när de är torra!6 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Comentários


Inlägg: Blog2_Post
bottom of page